Persbericht: Aandacht voor jonge mantelzorgers op scholen


4 juni, 2019

PERSBERICHT

Amsterdam, 4mei  2019

Aandacht voor jonge mantelzorgers op scholen 

De week van de jonge mantelzorger, 3 juni tot en met 9 juni, is het startsein voor MaDiZo[1] en professionals binnen de 16 samenwerkende basisscholen om de handen ineen te slaan voor het bereiken van jonge mantelzorgers in Zuidoost. De samenwerking  tussen de diverse organisaties in het domein, waaronder het Ouder- en Kindteam, is gericht op het zichtbaar maken van het aantal jonge mantelzorgers. Naast de budgetadviesgesprekken die de medewerkers van MaDiZo op de basisscholen houden, vormen ze een eerste meldpunt waar jonge mantelzorgers, ouders en de professionals terecht kunnen om in contact te komen met de mantelzorgconsulenten van MaDiZo. Hiertoe worden op de basisscholen posters verspreid gericht op jonge mantelzorgers.

Een jonge mantelzorger is een jongere die opgroeit met een ziek of verslaafd familielid of een familielid
met een beperking. Jonge mantelzorgers vragen minder snel om hulp omdat het voor hun ‘gewoon’ is om voor een zieke ouder, opa, oma, broer of zus te zorgen. Langdurig zorgen voor een familielid kan soms lastig zijn voor een jongere en gaat vaak ten koste van school of leuke dingen doen met vrienden.

Informatie, advies en hulp voor jonge mantelzorgers

De mantelzorgconsulenten van MaDiZo geven informatie en advies over regelingen en voorzieningen en hulp bij praktische zaken voor jonge mantelzorgers. Daarnaast geven ze advies bij financiële problemen, ondersteuning bij emotionele problemen en ondersteuning bij het versterken en inzetten van het sociaal netwerk. Willemien Stena, mantelzorgconsulent van MaDiZo: “Het is belangrijk dat de omgeving alert is op het herkennen van jonge mantelzorgers en dat jonge mantelzorgers erkent worden in het bijzondere werk dat ze verrichten.“ Jonge mantelzorgers of hun omgeving kunnen een Whatsapp sturen voor informatie, advies en hulp naar de mantelzorgconsulenten:

Willemien Stena en Mirelda Riedewald-Helslijnen
Mobiel en Whatsapp: 06 – 386 773 02
E-mail: mantelzorgondersteuning@madizo.nl
Website: www.madizo.nl

MaDiZo in Amsterdam Zuidoost en Diemen
MaDiZo is er voor alle bewoners van Amsterdam Zuidoost en Diemen en biedt ondersteuning bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie. Bewoners kunnen voor vragen op het gebied van geld, wetgeving, relatie, gezondheid, wonen, rouw en verlies en mantelzorg in Zuidoost terecht bij MaDiZo. Ga naar www.madizo.nl voor de locaties, tijden van het inloopspreekuur en telefonisch spreekuur.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vivian Tillema, communicatiemedewerker via e-mail v.tillema@madizo.nl (bereikbaar op ma, di en do).[1] Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Amsterdam Zuidoost en Diemen, www.madizo.nl.