Maak kennis met onze mantelzorgconsulenten


21 oktober, 2020

Mirelda Riedewald-Helslijnen (rechts) en Willemien Stena (links) zijn mantelzorgconsulenten bij MaDiZo, mantelzorg steunpunt in Zuidoost. Om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen zijn er diverse voorzieningen waar mantelzorgers voor in aanmerking kunnen komen of organisaties die ondersteunen bij de zorg. De mantelzorgconsulent helpt, adviseert en wijst de weg.

Willemien Stena: 

“Ik ben zelf ook mantelzorger voor mijn moeder geweest. Ik weet hoe zwaar de zorg voor een ander kan zijn. Gelukkig hoef je de zorg niet alleen te doen. Er zijn voorzieningen en organisaties die kunnen helpen.”

Mirelda: “mensen die langdurig voor een ander zorgen, weten vaak niet dat ze mantelzorger zijn. Voor hun is het vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen. De zorg kan op een gegeven moment net te veel zijn, waardoor de mantelzorger zelf dreigt om te vallen. Dat willen we voorkomen. Iedereen die langdurig voor een ander zorgt, ook jongeren, kunnen voor hulp en ondersteuning bij ons terecht. Heb je een vraag of zit je ergens mee? We kunnen je ook adviseren en doorverwijzen naar de juiste organisaties in de wijken. Veel mensen weten niet dat er hulp is. “

Informatie, advies en hulp

De mantelzorgconsulent informeert o.a. over welke rechten de mantelzorger heeft in de ondersteuning van de verzorgende. Zij ondersteunt en geeft advies op  alle leefgebieden zoals: wonen, financiën, vervangende zorg en dagbesteding. Door samen te werken met een netwerk van formele en informele organisaties, zijn er voldoende mogelijkheden om mantelzorgers te ontlasten.

Willemien: “vaak komen mantelzorgers al overbelast bij ons binnen. Ze zijn op zoek naar hoe ze de balans tussen de zorg en een eigen leven weer kunnen herstellen of om hun eigen lasten te verlichten. Ik ben zelf ook mantelzorger voor mijn moeder geweest. Ik weet hoe zwaar de zorg voor een ander kan zijn. Gelukkig hoef je de zorg niet alleen te doen. Er zijn voorzieningen en organisaties die kunnen helpen. En praten met gelijkgestemden geeft verlichting. “

Dag van de mantelzorg
De Dag van de Mantelzorger is bedoeld om aandacht te schenken aan mantelzorgers, maar ook om in contact te komen met andere mantelzorgers en informatie te verzamelen over mogelijkheden en rechten. Deze editie van de mantelzorgdag op 10 november is wel heel bijzonder, dus schrijf je snel in via de link!

Meer weten over het mantelzorgaanbod in Zuidoost? Neem contact op met de mantelzorgconsulent:

Willemien Stena 06 – 386 773 02

Mirelda Riedewald-Helslijnen 06 – 411 418 71

E-mail: mantelzorgondersteuning@madizo.nl
Ga ook naar meer informatie over mantelzorg.